Om vandpolo

Historien om vandpolo og klubberne i Vest

Hvad er vandpolo?

Vandpolo er opstået sideløbende i USA og England. Sporten har fået sit navn fra den tidlige amerikanske variant, hvor man sad på tønder, og slog til bolden med en stav som i polo til hest.I England opstod spillet som en version af rugby i vand i midten af 1800-tallet, men udviklede sig hurtigt til et håndboldlignende spil, og det er denne engelske version vi kender i dag. 


Vandpolo har været på OL-programmet siden år 1900.


Spil bold i vandet

Vandpolo er kort fortalt, håndbold i vand, men med lidt andre regler. Det kræver en anden fysik, og svømmefærdigheder, som man lærer efterhånden. Og så må man ikek holde ved bolden med to hænder.

Der er 13 spillere på hvert hold, hvor 7 spillere på hvert hold er i vandet samtidigt.

En kamp bliver spillet over 4 perioder af 8 minutters effektiv spilletid. En kamp tager normalt mellem 50 og 60 minutter.

Ligesom i basketball er der regler for, hvor lang tid det angribende hold må have bolden. I vandpolo skal der falde en afslutning inden for 30 sekunder. En afslutning er et skud mod målet.

Spillet gælder ganske enkelt om at score flest mål og målet, der skal scores i, er tre meter bredt og 90 cm højt. 

Ligesom i håndbold kan der dømmes frikast, udvisning og straffe. Ved straffe og udvisning idømmes spilleren en personlig fejl. Ved den 3. personlige fejl må spilleren forlade vandet og ikke deltage mere i spillet. 


Huerne 

Hvert hold har hver sin huefarve. Som regel blå eller hvid. Huerne bruges både til at beskytte ørerne, og så er de også praktiske til at vise spillernes nummer på. 


Ungdom 

Der findes specielle regler, mindre bolde og mindre baner når det er ungdomshold der spiller. Der er turneringer for U11, U13, U15, og U17.


Herning

Der er blevet spillet vandpolo i både Herning I rigtigt mange år. Før 1993 som en del af HGF svømmeklub. I 1993 besluttede spillere og trænere at lave deres egen klub. Siden det har klubben deltaget i mange turneringer, spillet i flere divisioner. 

Klubben består af både piger og drenge, kvinder og mænd. 

Klubben har både en senior og en junior afdeling, hvor vi ikke er opdelt efter køn, og både træner og spiller kamp sammen.